Hemgjord rabarber-och citronsaft



Nu har rabarberna äntligen kommit! Vi har en hel del rabarber på tomten som nu vuxit till sig och är redo att användas. Härom veckan såg jag Donal Skehans recept på rabarber-och citronsaft och kände mig mer eller mindre tvungen att testa det. Det blir ett koncetrat som man sedan spär ut med antingen vatten, mineralvatten, lemonad eller varför inte mousserande vin? Jag tror även att det kan vara gott att göra drinkar på. Det blev i vilket fall supergott och läskande och det var inte alls så svårt att göra som man kan tro!
Rabarber-och citronsaft
ca 200 ml koncentrat
5 stjälkar rabarber
Saft och skal av 1-2 citroner (beroende på storlek)
100 ml vatten
200 gram strösocker
Skölj och skär rabarbern i små bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt skal och saft från citronen (jag använde endast en citron, beroende på hur syrlig du vill ha din saft kan du använda två) och till sist socker och vatten. Blanda samman allt och låt puttra på spisen i 30-40 minuter. Det ska se ut som en mosig sylt, du kan addera mer vatten om den skulle vara för tjock. Sila sedan blandningen och förvara koncentratet en tätt försluten flaska i kylskåp.