Solbullar

 
 
 
 
 
Solbullar, seglarbullar, solskensbullar. Kalla dem vad du vill med goda är dem oavsett namn! Detta är en av mina favvobullar så efter mycket funderingar över vad jag skulle baka idag (det finns ju så mycket smaskigt!) så fick de bli dessa. Receptet på bulldegen hittade jag i en av mina favvoböcker Kakor små och mjuka av Monika Ahlberg. :-)
 
Ca 24 st små bullar
Bulldeg:
 
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
0,5 dl strösocker
1/4 tsk salt
1/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk kardemumma, malen
6,5-7 dl vetemjöl
 
Vaniljkräm:
 
2,5 dl mjölk
1/2 st vaniljstång
2 st äggulor
37 g strösocker
20 g maizena
 
Smält smöret och häll sedan på den kalla mjölken. Värm upp till 37 grader och lös upp jästen i den varma degvätskan. Tillsätt ägg, socker, salt, bikarbonat, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen.
 
Skrapa ur vaniljstången och blanda den med mjölken i en kastrull. Värm upp mjölk-och vaniljblandningen medan du vispar ihop ägg, socker och maizena till en fluffig och len smet. Häll sedan på mjölkblandningen över äggsmeten under konsant vispande. När allt har blandats häller du tillbaka allt i kastrullen och värmer upp på låg värme tills det tjocknar (du måste vispa konstant, annars blir det äggröra!). Häll upp i en kall skål, plasta och ställ på kylning. 
 
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och dela den sedan i ca 24 bitar á 30 g. Rundriv dem och lägg i bullformar på en plåt. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.

Fyll en sprits med vaniljkrämen, jag använder även en tyll så blir det lättare att spritsa. Fyll bullarna med vaniljkrämen och grädda på 225 grader i ca 8 minuter, eller tills de har blivit gyllene. 
 
Låt bullarna svalna och pensla dem sedan med smält smör och doppa dem i rikligt med strösocker. 
 
 
Sötebröd | |
Upp