Snabb tiramisu i glas


Den här desserten (eller egentligen alla desserter som man gör i ett glas) är perfekt att knåpa ihop om man varken har tid eller lust att stå i köket en längre tid. Passar utmärkt när man väntar gäster också, den går självfallet lika bra att göra i en stor form, dubbla då bara receptet. Jag har dock hoppat över all typ av alkohol i min variant, därav uteblivet marsalavin i recptet.
I denna Tiramisu använde jag mig av Philadelphiaost istället för Mascarponeost och det fungerar minst lika bra! Man kan egentligen göra hur många varianter som helst på denna dessert, bara man har cream cheese hemma. Man kan t.ex. byta ut Savoiardikexen mot krossade Digestivekex och toppa kalaset med färska bär, då får man en fantastiskt god och enkel cheesecake. Eller varför inte göra en Tiramisu med syrliga smaker; doppa Savoiardikexen i lite Limoncello och smaksätt fyllningen med citronzest eller lemoncurd. Toppa med lite färska bär och florsocker. Det ska jag nog testa i sommar...
Snabb Tiramisu i glas
4 små glas
6-8 st Savoiardikex
0,5 dl starkt kallt kaffe
200 g naturell cream cheese
4-5 msk florsocker
1 tsk vaniljextrakt (kan uteslutas)
ca 1-2 msk mjölk
Bryt kexen i mindre bitar och lägg i botten av glasen och toppa dem med hälften av det kalla kaffet.
Blanda cream cheese med 4 msk florsocker, vaniljextrakt och lite av mjölken så att du får en slät smet. Smaka av och tillsätt ev. mer florsocker om det behövs. Addera mer mjölk (lite i taget) tills du får en lite lösare smet.
Skeda upp hälften av smeten i glasen och upprepa med ytterligare ett lager av varje. Toppa härligheterna med pudrad kakao och förvara i kylskåp om du inte ska äta dem direkt.