Gudomlig äppelkaka

 
Vilka fantastiskt härliga dagar vi har haft här i Stockholm senaste veckan. Strålande sol, blå himmel och uppåt 10 grader varmt! Vi fick dessutom chansen att se norrsken, otroligt vackert. Bilden tog jag igår när vi satt och fikade i vårsolen med mormor på besök. 
 
Jag blev så himla sugen på en äppelpaj härom dagen men ville göra någonting nytt. Sagt och gjort ställde jag mig vid mina älskade bunkar och knåpade ihop den här godingen! Servera med en hemgjord (!) råkräm och avnjut tillsammans med en kopp kaffe. 
 
Äppelkaka
6-8 pers
 
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
1/2 msk vaniljsocker
1 skvätt citronsaft
___
 
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
 
Skala och dela äpplena i bitar. Lägg dem i en bunke och tillsätt strösocker, kanel, vaniljsocker och citronsaft. Blanda väl och ställ åt sidan att marinera medan du gör kakan.
 
Vispa smöret och strösockret tills det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en slät smet. Sikta ner mjölet med bakpulvret (som du blandat i en annan bunke) och vänd ner det i smeten. Vänd till sist ner mjölken. Fyll en bakplåtsklädd springform, ca 25 cm, med smeten och fördela äpplena ovanpå. Häll även över vätskan som bildats från äpplena och grädda på 175 i 40-50 minuter.
 
Låt kakan svalna något innan du toppar med pärlsocker och ev. sockerglasyr.
 
Råkräm:
1/2 dl strösocker
1/2 vaniljstång
1,5 st äggulor
3 dl vispgrädde
 
Skrapa ur vaniljstången.  Vispa strösocker, äggulor och vaniljfrön tills det är ljust och krämigt. Vispa grädden luftig i en annan bunke och vänd ner den i äggsmeten. 
 
 
Desserter, Mjuka kakor | |
#1 - - Anonym:

Gjorde denna till min sons gudförälder som efterrätt till kalkonmiddagen. Fantastiskt god, samtliga vid bordet, även svärmor, var saliga!

Upp