Citrontarte

 
 
 
 
Vi hade en hel del citron här hemma och jag blev så sugen på att baka. Först tänkte jag göra småkakor med lemoncurd men sedan bestämde jag mig för lemonbars. Men istället för att göra dem i en ugnsform så gjorde jag dem i en springform och toppade med italiensk maräng. Resultatet blev som en citron-och marängpaj fast något tunnare och fastare i konsistensen. Mycket lättare att göra men precis lika god! Receptet hittade jag hos Mitt Kök, jag har dock gjort några ändringar i receptet.
 
Och jag måste bara få påpeka hur nöjd jag blev med dessa bilder! Jag satt och läste i Linda Lomelinos senaste bok (min matfoto-bibel!) som jag fick av mamma för ett tag sedan och nu kommer det bli andra bullar på foto-fronten. Enda nackdelen är att kvalitén på bilderna försämras en del här i blogg.se men det gör inte så mycket... Nu vill jag bara köpa massor av fin rekvisita också.
 
Citrontarte
ca 8-10 bitar
 
Botten:
150 g vetemjöl
1 1/2 msk strösocker
1,5 krm salt
125 g kylskåpskallt smör
 
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
30 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1 1/4 dl nypressad citronsaft (ca 2 citroner)
 
Maräng:
3 äggvitor
1,75 dl strösocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke och tillsätt sedan det kalla smöret i bitar. Nyp ihop med fingrarna till en deg eller kör ihop i en matberedare. 
Tryck ut degen i en 24 centimeter springform som du penslat med smält smör. Förgrädda botten tills den fått lite färg, i ca 10 minuter
 
Gör under tiden fyllningen. Rör ihop ägg och socker. Vispa ner mjöl och vaniljsocker och därefter skal och saft av citronerna. Häll den lösa smeten i formen och grädda ytterligare i ca 12 minuter tills kakan har stannat men fortfarande känns kladdig. Låt svalna.
 
Rör ihop äggvitorna och sockret i en värmetålig bunke. Sätt den över ett vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har lösts upp. Vispa sedan den varma marängsmeten i en köksassistens eller med elvisp tills den blivit kall, ca 5-10 minuter. Ta kakan ur formen, bred marängen på kakan och bränn sedan av med en hushållsbrännare.
 
 
Citrus, Desserter, Pajer, Tårtor | |
Upp