Semlor


Bullarna:
50 g jäst
5 dl fullfet mjölk
150 g rumsvarmt smör
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
14 dl vetemjöl, (ca 850 g)
1 msk nystött kardemumma
1 ägg att pensla med
50 g jäst
5 dl fullfet mjölk
150 g rumsvarmt smör
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
14 dl vetemjöl, (ca 850 g)
1 msk nystött kardemumma
1 ägg att pensla med
Gör så här:
1. Ljumma mjölken till ca 30 garder
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken
3. Tillsätt det rumsvarma smöret, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spar lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-120 minuter beroende på hur varmt degen står.
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 20 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
1. Ljumma mjölken till ca 30 garder
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken
3. Tillsätt det rumsvarma smöret, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spar lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-120 minuter beroende på hur varmt degen står.
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 20 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
Fyll antingen med mandelmassa eller min favorit: Nutella. Toppa med lättvispad grädde och locket från bullen. Avsluta hela kalaset med att pudra över ett rejält lager florsocker. Mums!