Kanelbullar



Sitter och mumsar på en av dessa godingar just nu. Dessa kanelbullar blev helt fantastiskt goda! Saftig, luftig deg med söt och smakrik fyllning.
Jag jäste dem tätt tätt tillsammans på plåten i höga muffinsformar just för att de skulle jäsa på höjden och bli riktigt maffiga. Om ni är som mig som gillar mittendelen allra mest på bullen så kan jag verkligen rekommendera det sättet, då blir hela bullen som en enda mittendel!
Jag har alltid haft lite svårt när det kommer till vetedegar. Antingen blir den för torr eller för degig. Men jag börjar få kläm på det och med detta recept blev de helt perfekta! Men det är en bit kvar innan jag klår min mammas bullar, de är de godaste bullarna som finns! <3
(Receptet är hämtat från Ur Min Kokbok. Jag har halverat receptet samt gjort en del små justeringar).
KANELBULLAR
Ca 20-25 st
Deg
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,25 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 tsk stött kardemumma
6-7,5 dl vetemjöl
75 gram smör
0,5 tsk salt
Fyllning
100 gram smör
0,5 dl socker
0,5 dl sirap
2-2,5 msk kanel
1. Värm mjölken till 37 grader. Blanda lite av mjölken med jästen och häll sedan i resten av mjölken. Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och till sist mjöl. Blanda väl, den kommer vara kletig!
2. TIllsätt smöret i kuber och låt bearbetas i maskin i ca 10 min, tillsätt mer mjöl om det behövs (det kan se omöjligt ut till en början, men låt maskinen jobba och smöret kommer arbetas in tillslut. Degen blir nu otroligt lätt att arbeta med och man behöver inte tillsätta så mycket mjöl).
3. Jäs i 1 h. Under tiden blandar du fyllningen.
4. Ta upp degen ur bunken och knåda några minuter. Dela i 2 delar. Kavla ut degen så tunn som möjligt. Bred på hälften av fyllningen. Antingen rullar du ihop till en rulle och sedan skär bullar ca 1 cm eller så delar du degen på mitten och skär tunna remsor som du tvinnar och snurrar ihop till ett nystan. Lägg varje bulle i ett bullpapper och därefter på en plåt med bakplåtspapper (bullpapper för att behålla fyllningen, bakplåtspapper för att inte smutsa ner plåten för mycket!). Gör därefter samma med resterande deg och fyllning.
5. Jäs i 45 min
6. Pensla med uppvispat ägg och lägg på pärlsocker. När du vispar ägget ha gärna i någon matsked vatten, då blir ägget inte så tungt och det går lättare att pensla.
7. Grädda i 225 (jag tog 10 grader mindre) grader i 8-10 min.