Brownie med mustig chokladglasyr

 
 
I förra veckan knåpade jag ihop ett fantastiskt gott recept för alla som älskar choklad! Receptet på brownien hämtade jag ur Manuela Kjeilens bok Just Sweet och den smaskiga chokladglasyren hittade jag i Monica Ahlbergs senaste bok Kakor små och mjuka (två fantastiska böcker för övrigt). Till slut blev det en chokladkaka som hette duga som ni bara måste baka! 
 
Brownie:
200 g choklad (jag använde mörk)
137 g smör
175 g farinsocker
3 ägg
75 g vetemjöl
1/2 tsk vaniljextrakt eller 1/2 msk starkt kaffe
 
Sätt ugnen på 175 grader. (Varmluftsugn, 10 grader mindre).
Smält choklad och smör i en värmetålig skål över ett vattenbad. Tillsätt farinsocker och rör ihop ordentligt. Tillsätt alla äggen och blanda väl. Tillsätt sedan vetemjöl och vaniljextrakt eller starkt kaffe.
Bred ut blandningen i bakplåtsklädd bakform (ca 15 x 25 cm) och grädda i 25-30 minuter. För mig tog det exakt 28 minuter. Låt svalna.
 
Chokladglasyr:
1 dl vispgrädde
1/2 msk flytande honung
1 msk strösocker
50 g hackad mörk choklad eller chokladknappar
1/4 msk smör
 
Blanda grädde, honung och strösocker i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan kastrullen från plattan.
Tillsätt chokladen och rör om tills chokladen smält. Rör till sist ner smöret och låt sedan glasyren svalna något innan du brer på den på brownien. Toppa kakan med lite mandelspån och servera med lättvispad grädde.
 
Choklad, Mjuka kakor | |
Upp