Knaprig äppelpaj


Mmm, märks det att jag gillar paj haha? Det finns väl ingen som tackar nej till en bit äppelpaj med vaniljsås och som många pajer är även denna superenkel att svänga ihop till fikat eller efter middagen. Hasselnötterna bidrar med både crunch och smak & självklart kan du byta ut dem mot dina favoritnötter (neutrala i smaken) eller utesluta dem helt.
Originalreceptet hittade jag hos Söta Saker men jag har ändrat lite grann i det.
Originalreceptet hittade jag hos Söta Saker men jag har ändrat lite grann i det.
Knaprig äppelpaj
1 pajform (ca 23 cm)
Fyllning:
3-4 stora, syrliga äpplen
1/2 dl grovhackade hasselnötter
2 msk strösocker
1/2 - 1 msk kanel
Smultäcke:
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk ljus sirap
100 gram rumsvarmt smör
Sirap att ringla på toppen
Skala och skär äpplena i bitar (ca 2 cm stora) och lägg i en bunke. Strö över socker & kanel, blanda och häll sedan äppelbitarna i en smord pajform. Hacka hasselnötterna grovt och strö över dessa över äpplena.
Blanda samman alla ingredienser till smultäcket och strö över äpplena. Avsluta med att ringla lite sirap på smultäcket och grädda sedan i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Servera med vaniljsås eller hemmagjord råkräm!
Råkräm (4 personer):
1/2 vaniljstång
1 1/2 äggulor
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde
Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och krämigt. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten.